Кристален декантер - Royal Crystal.
Декантер за вино, ръчна изработка, който създава удоволствие и усещане за класа.
Изработен от висококачествено кристално стъкло.
Можете ли да поставите вино в кристален декантер?
Да, кристалната гарафа (декантер) е съд, който най-често се използва за сервиране на алкохол или вино. Има широка основа и високо, тясно гърло с херметична запушалка за затваряне.
Безопасно ли е да се използва кристален декантер?
Ако напитките се съхраняват дълго време в гарафи, направени от оловен кристал, малки количества олово могат да изтекат. Максимално допустимото ниво на олово в питейната вода е 50 микрограма на литър, концентрация, която може да бъде надвишена във вина, които се съхраняват в кристални гарафи за дълго време.
Как можете да разберете дали кристалната гарафа е истинска?
1. Звуковият тест
2. Оловото обикновено е по-тежко от стъклото (заради оловото).
3. Чашите имат по-дебели рамки от кристалните.
4. Разрезите, направени върху кристал, ще бъдат по-заоблени от тези, направени върху, да речем, стъкло с ръб.
5. UV светлина върху кристал ще го направи да изглежда лилаво и синьо.
Разваля ли се виното в гарафа?
След като виното е декантирано, то трябва да се сервира веднага. Остатъците от вино могат да се съхраняват в гарафата за една нощ. Запечатаният декантер може да съхранява вино за два до три дни, но след това то бързо ще стане прекалено газирано и ще загуби вкуса си.
Как се почиства кристален декантер за вино?
Можете да използвате разтвор от сол или оцет и вода, оставете го да кисне за няколко часа, след това го измийте няколко пъти с течност за миене на стъкла и вода, накрая изплакнете обилно с топла вода и изсушете с главата надолу.
Заслужават ли си гарафите за вино?
Вино, което е отлежало за дълъг период от време, например повече от десет години, трябва да се декантира, не само за да позволи на вкусовете му да се отворят и да се отпуснат, но и за да се отдели утайката. Утайката в отлежалите бутилки се причинява от молекули, които се комбинират с танини с течение на времето. Напълно нормално е и няма повод за притеснение.
Защо моята кристална гарафа е мътна?
Отлаганията, които остават след изпаряването на водата, се натрупват толкова постепенно, че може да минат много години, преди да ги забележите. За да премахнете тези отлагания, противоположната химия - киселина - обикновено работи най-добре. Но твърде силната киселина, особено ако се остави да кисне твърде дълго, може да влоши помътняването.
Какъв е смисълът от гарафата?
Целта на декантирането е да се даде възможност на виното да диша. Кислородът се вкарва в него или чрез прехвърляне на виното в гарафата или в чашата и оставяне на плота за няколко часа. Бавното наливане на виното в гарафа му позволява да абсорбира кислород, отваряйки ароматите и вкусовете.